Γαστρονομικές κοινότητες και η ανάπτυξη στο πιάτο μας


Για το πώς η ανάπτυξη κάθε περιοχής (οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική) μπορεί να στηριχτεί στη συγκρότηση γαστρονομικών κοινοτήτων που θα συνδέουν όλους όσους δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα, τοπίο-τόπος-καλλιέργεια-παραγωγή-γαστρονομία-πολιτισμός-τουρισμός. Κοινότητες που υπερβαίνουν την τεχνοκρατική λογική του δικτύου, γιατί τα μέλη τους έχουν αλισβερίσι, παίρνουν αποφάσεις, έχουν συναισθηματική σχέση στοργής, αλληλεγγύης. Γύρω από τις κοινά αποδεκτές αξίες της “εντοπιότητας, ποιότητας, συνεργατικότητας και αυτοδέσμευσης” κτίζουν το μέλλον τους και αποκτούν νόημα ύπαρξης.

Ομιλητής: Γεώργιος Πίττας
Μέλος του Δ.Σ του Ξ.Ε.Ε.
Επικεφαλής Προγράμματος “Ελληνικό Πρωινό”
Iδρυτής της ιστοσελίδας Greekgastronomyguide.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Πιττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.

Σχεδιαστής επίπλων και interior designer με παράλληλες σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes). Ιδρυτικό μέλος από το 1980 της ομάδας “Νέο Κατοικείν” που πρωτοστάτησε για μιά 20ετία στον σχεδιασμό, παραγωγή και διάθεση επίπλων design. 

Από το 1995 μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάρου όπου διατηρεί την πρότυπη ξενοδοχεική μονάδα Lefkes Village. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) με δράση σε θέματα πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού. 

Από το 2010 ως μέλος του ΔΣ του Ξ.Ε.Ε είναι επικεφαλής του “Ελληνικού πρωινού”, ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. 

  • Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο Σημάδια του Αιγαίου. 
  • το 2008 το βιβλίο Πάρος, οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο,
  • το 2009 την Αθηναϊκή ταβέρνα,
  • το 2011 τα Πανηγύρια στο Αιγαίο,
  • το 2013 το βιβλίο Τα καφενεία της Ελλάδας
  • και το 2015 το βιβλίο “Οι θηασυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας”
  • Το 2016 δημιούργησε το Greekgastronomyguide.gr μιά ιστοσελίδα που προσεγγίζει την ελληνική γαστρονομία με μιά ολιστική ματιά.

Δήλωση συμμετοχής