Το γραφείο 40.22.Architects, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 2009 από τις Αναστασία Παπαδοπούλου [δρ. αρχιτέκτων ΑΠΘ, ΜLA Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΑΠΘ] και Βανέσσα Τσακαλίδου [δρ. αρχιτέκτων ΑΠΘ, MArch in architectural design001.213, The Bartlett-UCL]. Το ‘40.22.’ είναι ένας εκ προθέσεως δείκτης για τη ‘συντεταγμένη αρχιτεκτονική’, που αναφέρεται στα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν μοναδικά έναν τόπο στο χώρο, φανερώνοντας παράλληλα τη διαδικασία σύνταξης και συντονισμού μιας αρχιτεκτονικής αφήγησης.

Αφετηρία κάθε αφήγησης –που διαφέρει σε κλίμακα και πολυπλοκότητα και ταλαντεύεται μεταξύ αρχιτεκτονικής, design, αρχιτεκτονικής τοπίου και τέχνης- αποτελεί η ανάγνωση της δομής του τόπου και η ανάδειξη της μοναδικότητάς του.

Η ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την καινοτομία με κοινωνικο-οικονομικά, αντιληπτικά και οικολογικά κριτήρια, η αναζήτηση του νοήματος σε κάθε έργο και η επιμονή για την υλοποίηση κάθε ιδέας, διαμορφώνουν τη συνολική ταυτότητα του γραφείου.

Οι 40.22.Architects ασχολούνται με τον σχεδιασμό δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, δημόσιου χώρου, εικαστικών έργων, καθώς και με το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και εκθέσεων. Το ερευνητικό και εφαρμοσμένο τους έργο έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα συνέδρια και εκθέσεις (Κύκλος διαλέξεων ΕΙΑ, 3η & 7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, ΔΟΜΕΣ 2013 & 2014, Έκθεση βραβείων Europan5, 4η & 5η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, ‘Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας’) και έχει αποσπάσει βραβεία και σημαντικές διακρίσεις (Iconic Award 2013, Α’ βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ‘Βαλκανική Πλατεία’, εύφημο μνεία για την ‘Δημοτική Αγορά στην Λάρνακα’, κλπ).