Latte Art Throwdown Competition


H τέχνη του LATTE ART συγκεντρώνει όλα τα εξαίσια χαρακτηριστικά ενός υπέροχου espresso, με τέλειο αφρόγαλα, και το καλλιτεχνικό άγγιγμα ενός αφοσιωμένου, έμπειρου barista.

Το All About Cafe, στο πλαίσιο της έκθεσης Hotelia στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει τις πόρτες του και σου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δείξεις την τέχνη σου και να καταπλήξεις κοινό και κριτικούς στο LatteArt Throwdown Competition σε ένα event γεμάτο δημιουργικότητα και ενέργεια στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2018.

Μια μάχη στήθος με στήθος, μέχρι τελικής πτώσης.

Τρεις κριτές θα αποφασίσουν ποιος καλλιτέχνης του καφέ θα περάσει στην επόμενη φάση.


     
 


Η τέχνη του Latte Art – Οι κανόνες του διαγωνισμού:


Οι διαγωνιζομένοι θα κληρωθούν στην αρχή σε ζευγάρια και ο νικητής από κάθε ζευγάρι θα συνεχίσει στο διαγωνισμό σε επόμενο ζευγάρι έως ότου μείνουν τελικά δύο εκ των οποίων θα ανακηρυχθεί ο τελικός νικητής.

Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να σερβίρει 18cl-180ml (στον πρώτο γύρο), σε φλιτζάνια καπουτσίνο για 18cl-180ml (τελικός γύρος).

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει χρησιμοποιήσουν αυτού του τύπου το φλιτζάνι, σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν.

Υπάρχει το όριο των 4 λεπτών. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν το δικό τους ρόφημα.

A. Εγγραφή διαγωνιζόμενου

  • Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, έως 32 διαγωνιζόμενοι
  • Για να συμμετάσχει κάποιος ως διαγωνιζόμενος θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία στην παρασκευή espresso και να είναι εξοικειωμένος με τις μηχανές παρασκευής καφέ. Επιπλέον θα πρέπει ο διαγωνιζόμενος να είναι εξοικειωμένος με το σερβίρισμα ροφημάτων που έχουν ως βάση το γάλα (latte art).

B. Χρόνος διαγωνιζόμενων/Απαραίτητες Προϋποθέσεις

  • Σε κάθε διαγωνιζόμενο ή σε κάθε διαγωνιζόμενη θα δοθεί ένας αριθμός. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διαγωνιστούν την ώρα που θα διαγωνίζεται το ζευγάρι που βρίσκεται δύο νούμερα πριν από το δικός τους.
  • Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν στη διάθεση τους συνολικά 4 λεπτά πίσω από τη μηχανή. Δεν είναι απαραίτητο να καλύψουν ολόκληρο το χρόνο των 4 λεπτών.
  • Οι διαγωνιζόμενοι θα παρουσιάσουν τα δικά τους ροφήματα.
  • Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα έχει μια γαλατιέρα/κανάτα γάλακτος και μόνο μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ακροφύσιο του ατμού.
  • Το γάλα (pour over) με το σχέδιο που θα δημιουργεί θα εξετάζεται κατά περίπτωση.
  • Θα υπάρχει μια συλλογή από κούπες, από τις οποίες θα μπορεί να επιλέξει ο διαγωνιζόμενος, αλλά ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να φέρει τη γαλατιέρα της δικής του επιλογής.
  • Θα χορηγείται ο καφές Espresso και το γάλα και δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή. Οι διαγωνιζόμενοι δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους τον δικό τους καφέ espresso ή το γάλα.
  • Στην τέχνη του Latte Art το σερβίρισμα είναι ελεύθερο (free pour), δεν επιτρέπονται τα διαλύματα με χρώμα και οι ακίδες χάραξης (etching). Τα μόνα συστατικά που επιτρέπονται είναι ο καφές espresso και το γάλα.
  • Μόλις ο διαγωνιζόμενος σερβίρει το ρόφημα, πρέπει να το τοποθετήσει στο καθορισμένο σημείο για να τεθεί στην κρίση των κριτών.

C. Απόφαση των κριτών

  • Τα ροφήματα θα κριθούν με βάση τα εξής κριτήρια:
  • Ισορροπία & Συμμετρία
  • Οι γραμμές των σχεδίων πρέπει να είναι ξεκάθαρες, ομοιόμορφες και να μην διακόπτονται πουθενά.
  • Η αντίθεση ανάμεσα στον λευκό αφρό και την σκούρα κρέμα. Κατά πόσο έχουν αναμειχθεί ή ανακατευτεί η σκούρα κρέμα με τον λευκό αφρό.
  • Κατά πόσο το επιθυμητό σχέδιο είναι εμφανές και ξεκάθαρο.
  • Χρήση του χώρου
  • Το σχέδιο μέσα στο φλιτζάνι είναι αρμονικό και όμορφο.
  • Το σχέδιο δεν πρέπει ούτε να ξεχειλίζει από το φλιτζάνι ούτε να δημιουργείται η εντύπωση ότι το φλιτζάνι είναι άδειο ή μισοάδειο.
  • Θα πρέπει να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο μέγεθος του φλιτζανιού και το σχέδιο.
  • Γενικότερη εντύπωση
  • Γενικότερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Το ρόφημα δεν έχει πιτσιλιές και το φλιτζάνι είναι σωστά γεμισμένο με το ρόφημα.

Οι κριτές θα είναι 3 και έτοιμοι να αναδείξουν τον νικητή.

Καλή επιτυχία!



 

Επιμέλεια - Curation

Valantis Lamprianidis
Authorised SCA Trainer / Coffee Consultant / Certified National Judge
www.valenio.coffee